Alt du bør vide, inden du køber en el cykel

En elcykel får dig hurtigere igennem bytrafikken end noget andet transportmiddel. Den er lige så hurtig som en scooter, men er mere fleksibel. Du kan bære den over forhindringer og skyde genveje, som scooteren ikke kan. Du kan nemt nå hastigheder på omkring de 40km i timen. Det er hurtigere end en kørekortfri scooter overhovedet må køre.

El cyklen må også være det mest energieffektive køretøj til nærtrafik. Motoren er kun på ca. 200W. Det lyder ikke ret meget. Men da cyklen jo heller ikke vejer ret meget, er det alligevel megen kraft pr kilo transportvægt. Dertil kommer din muskelkraft som er også i nogenlunde samme størrelsesorden.

Alt i alt får du nemt over en halv hestekraft overført på hjulene. Og det er rigeligt til at køre mellem 20 og 40 km/h. Det er også rigeligt til at klare selv stejle bakker uden anstrengelse.

Sådan fungerer el cyklen

Motoren på en el cykel er en hjælpemotor. Dens opgave er at støtte og supplere din muskelkraft. En el cykel, der lever op til nutidens lovkrav, ville ikke være mulig uden computere. Det er nok hovedårsagen til, at de ikke fandtes tidligere. Udover computerkraft kræver en el cykel også lette batterier og en meget energieffektiv motor.

På et af hjulene sidder en lille magnet. Den er monteret på en ege, i en bestemt afstand fra akslen. Denne lille magnet er uhyre vigtig. Det styrer nemlig speedometeret. Og speedometeret er afgørende, for at cykelcomputeren kan fungere som den skal.

Der er også brug for en sensor. Motoren må nemlig kun dreje, så snart du træder i pedalerne, men ikke før. På den måde er der sikret, at cyklen ikke kan køre af sig selv. Så ville den nemlig ikke være en cykel men et motorkøretøj. El cyklens motor har altid flere trin, afhængig hvor megen støtte motoren skal levere.

Lovkrav for el cykler

El cykler er underlagt en stram regulering:

  • En el cykel må ikke være selvkørende. Motoren må kun fungere når og så længe du træder i pedalerne. Så snart du stopper, skal motoren også stoppe.
  • Motoren skal slå fra ved 25 km/t. Du må gerne cykle hurtigere, men så skal det være uden motorhjælp. Computeren er programmeret til at slå motoren fra, så snart cyklens hastighed når 25 km i timen. En el cykel kan køre meget hurtigere, men det er ulovligt.
  • Det er strafbart at hacke en el cykel. Smarte folk har naturligvis hurtigt fundet ud af, hvordan man kan hacke en el cykel. Det gælder først og fremmest om at undgå hastighedsbegrænsningen. Men det er ulovligt og strafbart, uanset metoden.

El cyklens rækkevidde

De første el cykler havde en rækkevidde på 20 – 30 km på en opladning. Men i dag er en rækkevidde på 100 km og mere ingen sjældenhed. Det kommer selvfølgelig an på prisen. Gode li-ion batterier er dyre. Batteriet er normalt den dyreste del af en el cykel. Et godt batteri koster nemt 4-5000 kroner.

Også fremdrivsmåden spiller en rolle for rækkevidden. De billigste el cykler er dem med frontdrev. Motoren sidder på forhjulets nav. Det fungerer fint til bycykler, hvor høj fart og terræn ikke spiller en rolle.

Dyrere el cykler har enten en krankmotor eller baghjulsmotor. Krankmotoren er den mest energieffektive. Baghjulsmotoren giver bedst kontrol i terræn og bruges mest til el mountainbikes.


Udgivet

i

af

Tags: